Architectuur van de innerlijke ruimte

Met enige vertraging door de corona crisis is er nu een online expositie van het werk dat ik in 2018 gemaakt heb bij Post Erasmuslaan 5 en Asnova Architecture in Utrecht. Daarbij ook een videopresentatie van de tekeningen en van het boekje Architectuur van de innerlijke ruimte dat ik over deze periode heb gemaakt. 

Klik hier voor de online expositie

Tijdens een van de essentie tentoonstellingen, ik denk in 2017, sprak ik met Ronald Willemsen, architect en directeur van Asnova Architecture, oprichter van Post Erasmuslaan 5 en medeoprichter van 4+ over het idee om een Artist in Residence te organiseren in zijn Rietveldpand aan de Erasmuslaan. Hij was meteen enthousiast. Een kunstenaar in zijn architectenbureau, dat paste heel goed in het streven om meer met kunst te doen. Daarom ook de oprichting van een eigen tentoonstellingsruimte in Utrecht: Post Erasmuslaan 5. In het najaar van 2018 was het zover. Ik betrok een kamertje tweehoog achter. Er stond een mooie, wat ouderwetse tekentafel en ik installeerde me met mijn spullen. Perfect. En toen kwamen de vragen. Wat ga ik hier doen? Wat gebeurt er in dit huis?

Kunst heeft in het menselijk bestaan een eigen innerlijke locatie. Kunstenaar zijn betekent op die plek te gaan bouwen. De bouwstenen daarvoor zijn in de eerste plaats motivatie, visie en volharding. Dan komen de praktische handelingen en de materialen waarmee het werk zichtbaar gemaakt wordt. Rond het lege vlak in het midden groeit een patroon van stappen in de ruimte van het blad. Zij onderzoeken de ruimte en leggen een relatie met eerdere posities. Regelmaat en impulsieve beslissingen, niet uitgedacht maar wel nauwkeurig uitgevoerd, zijn leidraad voor het ontwikkelen van de ruimtelijke organisatie. De tekeningen zijn 30-40 cm. Ze zijn te koop voor 495 euro per stuk, inclusief een eenvoudige zwarte lijst en verzending.

Het boekje architectuur van de innerlijke ruimte is te koop voor 20 euro, gesigneerd en inclusief verzendkosten.

Klik hier om een tekening of het boekje te bestellen