Architectuur van de innerlijke ruimte

Met enige vertraging door de corona crisis is er nu een online expositie van het werk dat ik in 2018 gemaakt heb bij Post Erasmuslaan 5 en Asnova Architecture in Utrecht. Daarbij ook een videopresentatie van de tekeningen en van het boekje Architectuur van de innerlijke ruimte dat ik over deze periode heb gemaakt. 

Klik hier voor de online expositie

Tijdens een van de essentie tentoonstellingen, ik denk in 2017, sprak ik met Ronald Willemsen, architect en directeur van Asnova Architecture, oprichter van Post Erasmuslaan 5 en medeoprichter van 4+ over het idee om een Artist in Residence te organiseren in zijn Rietveldpand aan de Erasmuslaan. Hij was meteen enthousiast. Een kunstenaar in zijn architectenbureau, dat paste heel goed in het streven om meer met kunst te doen. Daarom ook de oprichting van een eigen tentoonstellingsruimte in Utrecht: Post Erasmuslaan 5. In het najaar van 2018 was het zover. Ik betrok een kamertje tweehoog achter. Er stond een mooie, wat ouderwetse tekentafel en ik installeerde me met mijn spullen. Perfect. En toen kwamen de vragen. Wat ga ik hier doen? Wat gebeurt er in dit huis?

Kunst heeft in het menselijk bestaan een eigen innerlijke locatie. Kunstenaar zijn betekent op die plek te gaan bouwen. De bouwstenen daarvoor zijn in de eerste plaats motivatie, visie en volharding. Dan komen de praktische handelingen en de materialen waarmee het werk zichtbaar gemaakt wordt. Rond het lege vlak in het midden groeit een patroon van stappen in de ruimte van het blad. Zij onderzoeken de ruimte en leggen een relatie met eerdere posities. Regelmaat en impulsieve beslissingen, niet uitgedacht maar wel nauwkeurig uitgevoerd, zijn leidraad voor het ontwikkelen van de ruimtelijke organisatie. De tekeningen zijn 30-40 cm. Ze zijn te koop voor 495 euro per stuk, inclusief een eenvoudige zwarte lijst en verzending.

Het boekje architectuur van de innerlijke ruimte is te koop voor 20 euro, gesigneerd en inclusief verzendkosten.

Klik hier om een tekening of het boekje te bestellen

essentie iQ

De essentie tentoonstellingen, zoals die de afgelopen jaren zijn georganiseerd door Stichting Vierplus, konden dit jaar niet doorgaan vanwege Covid-19. In plaats van een tentoonstelling is er nu een speciale catalogus gemaakt: essentie iQ. Deze catalogus is bij mij te koop voor € 10,- plus verzendkosten. Te bestellen via het contactformulier

Square and Triangle

I’d like to add here two drawings from the 2019 series ‘Square and Triangle’, also known as ‘House’ or ‘Home’. The idea of combining squares and triangles has manifested itself long ago in my work and I find the interaction of these two mathematical forms or principles attractive, exciting and meaningful. The first time this interaction occurred was in the ‘Chess Lines’, however in these drawings the square was basically a grid of 64 squares on which a dynamic development of moves was superimposed. These drawings obviously took their content from an exterior source: chess games. A new way of combining the square and the triangle happened when I prolonged the square to a long and small rectangle and added a triangle on top. Or as I like to put it: ‘a straight line with an added significance’ as the concrete shape immediately moves into the symbolic and meaningful image of an arrow. This shift from a concrete interpretation to the level of meaning happens again with ‘Square and Triangle’ at the very moment you see the drawing as the concept of a house. Maybe not intended as such as I keep on working at the level of the concrete world of straight lines and the elementary shapes derived from them, the idea of symbolic interpretation always comes up. All of a sudden you may look at the result and think of a house. When at work I usually suppress this symbolic level as it easily prevents the unconscious process of creative fragmentation and integration which is central to the development of art. I prefer to work with just the lines and shapes and their unpredictable adventures. Starting with a few simple points of departure I like to enter as soon as possible the realm of the unknown, the arena so to speak, where you have to rely on your experience and your ability to move forward without certainty of outcome. This is my field of progress and this is what I call home, hence the subtitle of these drawings.

interview in Yoga international

Onlangs is er een artikel over mij verschenen in Yoga international magazine. Ik heb een uitgebreid gesprek gehad met Heidi Vandamme die tweemaandelijks in de kunstrubriek van dit magazine een artikel schrijft over een Nederlandse kunstenaar. Vandamme is gespecialiseerd in culturele communicatie, marketing, PR & management en heeft ruime expertise op het gebied van de internationale promotie van grote culturele projecten. In het artikel kijkt zij niet alleen naar het werk maar ook naar de mens achter het werk. Het is een mooi verhaal geworden over mijn ideeën en mijn manier van werken en ook is er aandacht voor de meer spirituele kant van mijn werk. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

Transformatie van betekenis

Van 5 maart t/m 19 april worden 30 van mijn tekeningen tentoongesteld in Galerie Stijl. Het onderwerp van deze tentoonstelling is ‘De pijl en de transformatie van betekenis in de concrete kunst.’ Galerie Stijl, Zutphenseweg 132, 7211 EG Eefde. Openingstijden: do-zo 12.00-17.00 uur.